Kako pravilno odrediti iznos najamnine

    Iznajmljivanje nekretnine može biti izuzetno zahtjevan posao, ali razumijevanje ključnih faktora koji utječu na iznos najma je ključno za uspješno iznajmljivanje. Cijene najma se stalno mijenjaju, pa je važno postaviti pravu cijenu kako biste privukli kvalitetne najmoprimce.

    Bez obzira jeste li novi najmodavac koji tek počinje sa iznajmljivanjem nekretnine ili iskusni najmodavac koji upravlja mnogim nekretninama, informacije u nastavku mogu vam pomoći da odredite tržišnu najamninu za nekretninu koju želite iznajmiti.

    Analiza tržišta - saznajte koliko vrijedi vaša nekretnina

    Prije nego što odredite cijenu najma, istražite lokalno tržište nekretnina kako biste dobili ideju o prosječnim vrijednostima nekretnina i najamnina na vašem području. Proučite slične nekretnine koje odgovaraju vašoj u pogledu kvadrature, broju spavaćih soba i kupaonica, položaju stana i lokacije kako biste dobili predodžbu o cijenama u vašem području. 

    Privlačnost lokacije nekretnine - kako lokacija utječe na cijenu

    Lokacija igra ključnu ulogu u određivanju cijene najma jer može privući potencijalne najmoprimce. Dobra lokacija ne odnosi se samo na lokaciju nekretnine, već i na sve potrebne sadržaje u blizini koji pružaju kvalitetan svakodnevni život, poput vrtića, škola, fakulteta, trgovina, parkova i javnog prijevoza, međutim to ne znači da lokacija nekretnine nužno mora biti u samom centru grada. 

    Utjecaj veličine, izgleda i stanja nekretnine

    Veličina, izgled i stanje nekretnine također su važni faktor koji utječu na vrijednost najma. Kvadratura utječe na vrijednost najma, na način da veće nekretnine obično mogu postići višu najamninu u usporedbi s manjim. Uz to, najmoprimci cijene praktičnost i spremni su platiti više za moderan dizajn i suvremenu opremu. Dodatni sadržaji i pogodnosti kao što su strojevi za pranje i sušenje rublja te klimatizacija mogu povisiti vrijednost najma, pogotovo u područjima s vrućim i vlažnim vremenom.

    Dodatni faktori koji utječu na cijenu najma

    Stanari su spremni platiti veću najamninu za nekretnine koje imaju atraktivne pogodnosti. Balkoni, lako dostupno parkiralište, te lokacija nekretnine unutar objekta samo su neki od faktora koji mogu povećati vrijednost najma.

    Nekretnine smještene na prvom ili drugom katu obično su najtraženije, dok su suteren, prizemlje ili zadnji katovi manje interesantni. Stanovi u suterenu ili na višim katovima bez lifta pod ravnim krovom imaju najmanju zonu interesa i mogu imati nižu cijenu u usporedbi s nekretninama na prvom katu. Osim katnosti, važno je i okruženje nekretnine. Stanovi s otvorenim pogledom, velikom terasom ili izolirani od susjeda često imaju veću cijenu unutar iste zgrade.

     

    Imate nekretninu koju želite iznajmiti i tražite pouzdanog partnera? Ne tražite dalje! 

    Naš tim stoji Vam na raspolaganju za sva pitanja i informacije, jednostavno nam se javite putem e-maila office@homeinzagreb.com bez ikakve obveze.